Emirhan Sevim
Felsefe
- Q. 18. yüzyıl felsefesi akılcı düşünmeye önem verir. Bilgiye ulaşmak mümkün görülüp, bilginin nasıl elde edildiği konusundaki tartışma, akıl ve deneyim odaklı yapılır. Bu çerçevede 18. yüzyıl filozofları metafizik konuların yer almadığı felsefi konuları ve soruları tartışmıştır.
Buna göre 18. yüzyıl felsefi düşüncesi için aşağıdaki yargılardan hangisi söylenebilir?
- Q. J. J. Rousseau'ya göre insanlar haksızlık durumlarına çözüm olması için zorunlu olarak toplumsal sözleşme yapmıştır. Böylece insanlar özgürlüğe kavuşacağını sanarak zincirlerine koşmuştur. Artık insandaki tek kötülük kendi kendine yaptıklarıdır.
Bu parçaya göre, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
- Q. J. Locke'a göre tüm bilgilerimizin kaynağı dış duyumla elde ettiğimiz verilerdir. Bunun dışında başka bir kaynak söz konusu olamaz. Dolayısıyla bilgi deneyden gelir.
Bu parçadan, aşağıdaki yargıların hangisine ulaşılamaz?
- Q. 18. yüzyıl felsefesinde Descartes'ın etkisi yadsınamaz. Onun düşüncelerinin etkisinin yaşadığı dönemle sınırlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu nedenle 18. yüzyılı anlamak için kendinden önceki yüzyılları da anlamak ve değerlendirmek gerekir.
Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
- Q. Ödev kavramı herkesin pratik kullanımı için mutluluk düşüncelerini içeren herhangi bir güdüden daha basit, açık anlaşılır ve doğaldır. En sıradan insanın aklına göre bile ödev kavramı, çıkarcı mutluluk ilkesinden alınmış tüm güdülerden daha kuvvetli, nüfuz edici ve umut vericidir.
Kant'ın bu görüşlerini aşağıdaki ifadelerden hangisi desteklemektedir?
OPEN